Амансио Фортеш подписал с ЦСКА

Най-вероятно договорът на анголеца е за 1,5 години, а заплатата му ще бъде 4000 евро

Амансио Фортеш даде интервю за анголската медия "Jornal dos Desportos", в което потвърди, че е подписал договор с ЦСКА. Той разкри защо се е съгласил на офертата на армейците и какви са амбициите в кариерата му. Фортеш е уверен, че престоят му рисовата градина ще де успешен. Най-вероятно договорът на анголеца е за 1,5 години, като заплатата му ще бъде 4000 евро.


- Амансио, как се стигна до преминаването ти в ЦСКА и какви са очакванията ти от престоя в българския гранд?

- Надявам се, че ще бъде ползотворен за мен. Досега играх в португалския фатима, но когато получих офертата да премина в България, се съгласих веднага. Изобщо не съм се замислял дали да приема. Винаги искам да опитвам нови предизвикателства и това си личи от престоя ми в Индонезия. Там постепенно си спечелих име и феновете ме харесваха много, надявам се и в България да стана техен любимец. Вече подписах контракт с ЦСКА, в момента караме лагер в Анталия, който е 40-дневен. Ще имаме 9 контроли, а шампионатът започва на 28 февруари. Моята цел в отбора е да дам тласък на кариерата си. Искам да достигна нови висоти като професионалист. И ЦСКА е отлична възможност като за начало. Оптимист съм за бъдещето си, защото в отбора се работи много добре. Няма нищо общо с предишните ми клубове.

- В кой отбор научи най-много?

- Най-полезното ми време беше, когато играх в елита в родината си Ангола. Там натрупах доста опит и се подготвих за следващите стъпки в кариерата си. И сега имам увереност, че мога да заиграя на още по-високо ниво от ЦСКА. Най-полезни ми бяха престоите в Прогресо през 2012 u 2014 година. Искаше ми се да остана по-дълго, но не успях. Но от този отбор имам само хубави спомени. Получих доста възможности да играя и мисля, че ги оползотворих и помогнах на тима да постигне своите цели. Сега в ЦСКА ще имам добра възможност да покажа какво съм научил.

- Българското първенство обаче не е сред най-популярните в Европа...

- Да, но ЦСКА е голям клуб, много е известен. Наистина България не е сред най-добрите възможни дестинации, но за мен е удачен избор. Все пак първо трябва да си изградя име, а след това да се надявам да отида в по-голям клуб. Това, което ме привлече към ЦСКА, е, че играе редовно в евротурнирите. Това е наистина страхотна възможност за мен. По този начин повече отбори ще могат да ме видят и дори се надявам да стигна до националния отбор на Ангола. Аз съмиграл при младежите, но при мъжете не съм бил викан. Надявам се да го постигна сега.

- За последно бе в трета португалска дивизия - във фатима. Доволен ли си от времето, прекарано там?

- Нивото беше ниско и нямаше как да остана повече в отбора. Имах оферти от Португалия, а и от Африка, но на ЦСКА нямаше как да се откаже. Искам да възродя кариерата си в България. И възможността да играя в един от водещите клубове е много подходяща за целта. Заслужавах този шанс и се радвам, че го получих. Ще се постарая да се възползвам максимално от него. Най-важното за мен сега е да получа възможности да играя. Искам да бъда забелязан от националния отбор и да стигна до него. За мен ще е голяма чест да защитавам Ангола и това винаги е било една от мечтите ми. Уверен съм, че мога да постигна тази цел, докато съм в ЦСКА. И, разбира се, искам да си извоювам определен статут в отбора. Нямам желание само да стоя на пейката. Приоритет сега ми е да се приспособя бързо към ЦСКА. Хубавото е, че в тима има момчета, които говорят португалски, така че адаптацията няма да е чак толкова трудна.

- Кой е постът, на който се чувстваш най-комфортно?

- Зад нападателя и като дясно крило. На тези две позиции съм използван най-често.