Отварят за туристи банята на Сюлейман Великолепни /снимки/

Мисия Бургас

21-01-2015, 15:47

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изящната баня на Сюлейман Великолепни край Бургас ще е готова до есента

Археологическият комплекс ще бъде отворен за посетители през лятото

Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс Акве Калиде ще е готова да посреща туристи още това лято.

Сградата е изцяло реставрирана, като точно е спазена оригиналната й визия. Облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление.
Идеята на Община Бургас е целият исторически обект да се превърне в модерен културно-туристически център. Над античните разкопки се изграждат модерни пасарелки, по които туристите да преминават. В процес на работа е обособяването на малък амфитеатър със стъклен под, който е разположен точно пред банята на Сюлейман. Вътре в самата сграда, която ще бъде превърната в музей, посетителите ще могат да гледат 25-минутен филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той ще повежда туристите на една виртуална разходка във времето от траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха - до времето на Сюлейман Великолепни. 
Община Бургас има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Аквe Калиде пред местните жители и туристите. Поетапно след археологическите разкопки стартира реставрацията, консервацията и социализацията на археологическия комплекс.
Самата работа по обекта включва три етапа, първият от които вече е завършен - това е работата по банята. В момента тече вторият етап, в който се изгражда инфраструктура за достъп до археологическите ценности. След направено хидрогеоложко проучване предстои да бъде отводнена частта от древния басейн, за да се разкрият напълно красотите на древната археология.
На следващ етап се предвижда пространството зад чешмата, която Община Бургас изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще има многофункционална постройка, заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене. След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде - златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.
Ще бъдат поставени указателни табелки и визуализации на всички обекти в архитектурния резерват.