Студент създаде приложение за градския транспорт в София

Здравко Несторов написвал “Софбус” като част от дипломната си работа

Студент от Техническия университет в София изобрети приложение за мобилни технологии, което дава подробна информация за разписанието на градския транспорт в София. Технологията работи с интернет и използва публичните данни на центъра за градска мобилност, като засича движението на автобуси, трамваи и тролейбуси, разясни БНТ.

Електронните табла в столицата, показващи след колко време ще дойде автобусът, не са на всяка спирка. Затова и Здравко Несторов написва приложението “Софбус” като част от дипломната си работа за Техническия университет в София. Така всеки, който чака градския транспорт на спирка, на която няма електронно табло, ще знае точно кога идва автобусът. Програмата позволява сверяване с данните от центъра за градска мобилност, може да засече спирката, на която се намирате, и колко време остава до пристигане на автобуса.

Сайтът на Центъра за градска мобилност дава онлайн информация за движението на градския транспорт, но няма вариант за мобилни телефони. Това е и другата основна причина за създаването на “Софбус”. Програмата може да се свали безплатно от всеки един смартфон. 25-годишният компютърен програмист споделя, че не е използвал и опцията за реклама в приложението, за да спечели допълнителни приходи. До момента над 30 хиляди човека са свалили програмата на мобилните си телефони.