Минерална вода ще отоплява НДК и басейна “Спартак”?

Това е само един от проектите за използване на минералното богатство на столицата

Минерална вода да отоплява НДК и басейна “Спартак”. Идеята може да се реализира чрез нова геотермална централа, която ще използва водата от находището при бившата баня “Лозенец”. Това е само един от проектите за използване на минералното богатство на София, по който ще се работи през годината, информира БНТ.

Само седем от минералните извори на територията на София са предоставени от държавата на Столична община. Част от тях са недействащи. За да се използва находището в “Лозенец”, трябва да се направи нов сондаж с дълбочина 500 метра.

Лозенското находище има повече от 30 сондажа, които са правени, в момента нито един от тях не работи. Там имаме проект за нов сондаж.

От прочистване и отпушване се нуждае сондажът от 1972 година на находището на централната минерална баня в София. В момента работи само каптажът, който е на 30 века, това е изворът, от който минералната вода е излязла на повърхността.

След отварянето на дълбокия сондаж, дебитът на водата ще се увеличи и това ще позволи реализиране на проекта за балнеоложки център в едното крило на банята. Ще се работи и по находищата в “Надежда” и зона “Б5″.