Къща "Клианти" се превръща перлата на Стария град

Приключи вторият етап от реконструкцията на сградата

Завърши вторият етап от възстановяването на една от най- красивите къщи в Стария Пловдив- къща "Клианти". Шедьовърът на пловдивската възрожденска архитектура години наред се рушеше, останала без наследници. Развитието на нещата обаче ще я поставят на заслужено място като перла на резервата, точно срещу къща "Ламартин". За четири месеца бяха възстановени вътрешните стени на къщата, извършена е голям обем фина дърводелска работа, но следващият етап ще върне сградата до автентичния й вид - ще бъдат реставрирани дървените изписани и резбовани тавани на къщата, ще бъдат възстановени и уникални стенописи.

Сградата е призната за културна ценност от национално значение. През 2006-2007 бе спасена от разруха благодарение на финансирания с 1 млн долара проект на Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО. С отпуснатите от него 300 000 долара бе извършено изключително сложно укрепване на сградата, възпроизвеждащо оригиналната конструкция. Във втори етап бяха вложени и 200 000 лева на община Пловдив и 100 000 лева по програма "Красива България".

Реставрацията на къща "Клианти" е поверена на един от най-добрите специалисти в България Джовани Димитров. По време на втория етап на ремонта оригиналните елементи първо бяха сканирани, а после свалени за реставрация. Всички дървени конструкции са обработени с химически препарати против бионападение и гниене на материала. Според запазените документи последният ремонт на къща "Клианти" е от 1820-та година.

Очаква се третият етап да продължи най- много година. Според архитект Вера Коларова, изготвила проекта за нейното възстановяване, тя ще стане център за интеркултурен диалог, ще посреща туристи, в нея ще се провеждат различни мултимедийни презентации и дискусии.