Старт на строителството на крайбрежната алея на кв. Василико

Парите

22-01-2015, 09:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заместникът на Лапчев в Царево подава оставка

Символична първа копка на крайбрежната алея, която ще свързва Царево и кв. „Василико", направи кметът на общината инж. Георги Лапчев.

Изграждането на алеята е осигурено по Програмата за трансгранично сътрудничество.
Амбициите на възложителите и изпълнителите са до началото на сезона старият и новият град да бъдат свързани с една нова живописна отсечка край брега на морето.
Алеята е част от по-мащабен проект за връзка между Царево и Лозенец.
С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на панорамната, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико. 
Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико.
Алеята е с дължина 250 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дървени дъски, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 10 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив.
На алеята ще бъде монтиран телескоп за наблюдение. Това ще бъде допълнителна атракция за жителите и гостите на града.