Пловдивски лекари с номиниции за Изобретател на годината

Мисия Пловдив

22-01-2015, 11:12

Снимка:

Медицински университет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Преподавателите от Медицинския университет в Пловдив професор д-р Мариана Мурджева и доцент д-р Мариан Драганов са номинирани за Изобретател на годината. Те са направили откритие в категория "Химия и Биотехнологии" за безсерумна клетъчна линия , която може да се използва за диагностика на вируси и бактерии. Наградите на патентното ведомство ще бъдат връчени в четвъртък вечер от 19 часа в Централния военен клуб в София.
Патентът на двамата изобретатели е "Щам постоянна клетъчна линия за диагностични цели". Той е изобретение конкретно за диагностиката на хламидийните полово-предавани заболявания, с което се намалява стойността на използваните реактиви.
Култивирането на този микроорганизъм извън живите организми е възможно само в клетъчни култури от клетки на бозайници. Те изискват специфични среди, обогатени с фетален телешки серум, който е много променлив компонент  и с висока цена.
„Ние сме разработили  безсерумна клетъчна тест-система на основата на клетки, в която   развитието на хламидията от проби на пациенти се извършва без добавяне на скъпоструващия серум”, обясняват откривателите.
В категория „Химия и биотехнологии” за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 година; номинирани са 3, като един от тях е този на проф. Мурджева и доц. Драганов.
Само един от номинираните ще бъде избран за Изобретател на годината и вписан в  Златната книга на българските изобретатели и откриватели.