Усилено се работи по случая с начертания християнски кръст на фасадата на джамията в Добрич

Наказанието е до 3 години затвор или пробация, както и глоба

Окръжната прокуратура в Добрич работи усилено, съвместно с полицията, по случая с изобразения християнски кръст на фасадата на джамията „Хаджи Осман” в областния град, съобщи на пресконференция днес  окръжният прокурор Пламен Николов.

Сигнал за случая е подаден в Първо РПУ на 14 януари от районния мюфтия Билял Халил Дарджан.  

След излизане на материали по медиите прокуратурата в Добрич се е самосезирала и в Районна прокуратура е образувана преписка.

Окръжният прокурор определи случая като изключително сериозен инцидент. Проведен е разговор между него и районния мюфтия с цел  изясняване, дали начертаването на свещен знак от дадена религия върху фасадата на молитвен храм от друга религия е оскверняване. При разговора районният мюфтия на Добрич е заявил, че за правоверните мюсюлмани в града този акт се възприема за оскверняване. При окръжния прокурор на Добрич е проведено също и работно съвещание с участието на районния прокурор на Добрич Веселин Вичев и двама служители на Първо РУ на МВР.

На днешната пресконференция присъства и Билял Дарджан, който посочи, че на територията на Добричка област има 50 действащи джамии, но само 30 от тях реално функционират. През последните години е имало и други посегателства, като чупене на прозорци, но те не са били възприемани като сериозно нарушение. Районният мюфтия сподели, че дори граждани, които живеят в съседство и са православни християни, са възроптали срещу подобно действие. Джамията към настоящия момент няма видеонаблюдение, което значително усложнява работата на държавните органи. Въпреки това прокуратурата и полицията в Добрич работят усилено за разкриване на лицата, начертали християнския кръст на една от външните стени на джамията.

По смисъла на действащия у нас Наказателен кодекс постъпката се възприема като престъпление и подлежи на наказание. При доказана вина наказанието може да бъде до 3 години затвор или пробация, както и глоба от 3 000 до 10 000 лв. , поясни Пламен Николов.