Учени кастрират мъжете за дълголетие

Рязането удължава земния път с над 13 години

Учени доказаха, че мъжете може да живеят повече, ако се кастрират. Данните показват, че те биха удължили живота си, ако отрежат част от ценния си орган, със средно 13,6 години. А колкото по-рано е направена кастрацията, толкова повече се отдалечават от ковчега, пише "Всеки ден".

Учените считат, че един от страничните ефекти на тестостерона има отношение към по-късия живот и поради това редуцирането на този хормон може да помогне на силния пол. Засега проучванията все още не предлагат категорични доказателства, но изследване на евнусите в корейския царски двор от 1556 г. до 1861 г. показва, че те са живели средно с 14,1 години повече от некастрираните мъже в сходен социален статус.

Засега учените допускат, че кастрирането наистина може да има положително отношение към дълголетието, но са съгласни, че това е крайна стъпка, която не може да се оправдае категорично. Взимането на лекарства за редуциране на хормоните също е лоша идея. Повечето учени препоръчват традиционните начини за удължаване на живота - отказ от тютюнопушене, добър хранителен режим и повече упражнения.