Няма опасни язовири в Старозагорска област, констатира комисия

Всички водоеми са с изяснена собственост

На територията на старозагорска област няма язовири с неустановена собственост. Това е констатирала междуведомствената комисия, създадена със заповед на областния управител Георги Ранов, за да провери водоемите, включени в списъка на министерството на околната среда и водите.

От 7-ми до 21-ви януари са били проверени 32 водоема, 29 от които са общинска собственост. Направени са 21 предписания за отстраняване на нередностите – каза на пресконференция днес Георги Ранов, като уточни, че два водоема трябва да бъдат изведени от експлоатация, защото отдавна не се ползват.

От посочените в списъка на МОСВ не са констатирани язовири, които се намират в предаварийно състояние и застрашават инфраструктурата на близко разположени до тях населени места, информира инж. Ранов. Предписанията, дадени от Областна междуведомствена комисия при извършената проверка са описани в констативни протоколи. След обобщаване на информацията, същите ще бъдат изпратени до кметовете на общини.

Председател на Областната междуведомствена комисия е Маноил Манев, заместник областен управител. Нейни членове са представители на ЗН в РД ПБЗН Стара Загора, „Напоителни системи” ЕАД Стара Загора, Басейнова дирекция УВ ИБР гр.Пловдив, Началник на Язовирен район „Копринка” към НЕК ЕАД – Предприятие „Язовири и каскади”, представители на общини и експерти от Областна администрация.