Петкова: НЕК дължи на американските ТЕЦ-ове 700 млн. лева

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е приоритет на българското правителството

Задълженията на НЕК към американските тецове от маришкия басейн - AES Гълъбово и ContourGlobal, възлизат на 700 млн. лв., като огромната част от тях са просрочени. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в блиц контрола в ресорната парламентарна комисия. 

Енергийният министър заяви, че американският енергиен експерт, който се очаква да дойде в България, ще работи именно за проблемите свързани с финансовото състояние на енергетиката. Петкова уточни, че представителят на Вашингтон по никакъв начин няма да влияе на политиката на министерството.

"Към момента не се обсъжда отписване на дългове на НЕК", заяви Петкова. Припомняме, че задълженията на обществения доставчик към момента са над близо 3.6 млрд. лв. и не е ясно как те ще бъдат погасени. Тя заяви, че на този етап НЕК има желанието да се разплати изцяло и не се предвижда отписване на задължения. Енергийният министър обаче не се ангажира със срок кога НЕК ще се разплати, като заяви, че в компанията действа заповед от 2013 г., според която тя трябва да покрива текущите си задължения към производителите до максимум 50%.

Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй също бе поставен като въпрос от депутатите пред министъра, като на дискусията присъстваха и шефът на АЕЦ Козлодуй Димитър Ангелов и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Вчера именно АЯР даде пресконференция и заяви, че модернизацията на блоковете върви по план, който обаче трябва да се извърви своевременно, защото няма време за губене.

Петкова заяви, че в бизнес програмата на АЕЦ са предвидени средства, които да осигурят нормалното протичане и изпълнение на дейностите свързани с удължаването на живота на реакторите. Тези средства като цяло за двата реактора възлизат на 270 млн. евро, като до момента са платени 190 млн. лв (95 млн. евро). Тя заяви, че сумата представлява предизвикателство пред централата и че се надява държавата да участва активно в процеса. Това накара председателят на комисията Делян Добрев да отправи питане към Петкова, като попита дали АЕЦ-Козлодуй не обмисля подаването на искане към министерството на финансите да бъде освободено от това да превежда към бюджета 90% от печалбата си. Петкова заяви, че такова искане се подготвя и то най-вероятно ще бъде внесено скоро.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че, ако централата има необходимост от финансиране, то парламентът има как да помогне в този процес.

Друг проблем пред централата е, че в момента няколко екоорганизации обжалват издадения ОВОС на централата от Министерството на околната среда и водите. В тази връзка енергийният министър посочи, че се надява съдът бързо да разгледа това искане, така че да не се забавя процесът по удължаване на живота на реактора.