МБАЛ - Бургас категорично зад здравния министър за защита на медиците

Мисия Бургас

23-01-2015, 11:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Болницата засилва охраната си заради агресивни пациенти и придружители

Лекарите от МБАЛ Бургас категорично застават на страната на министъра на здравеопазването и подкрепят всяко негово усилие да осигури спокойна и защитена работна среда на медиците.

Персоналът на най-голямата болница в Югоизточна България е единен в становището си, че агресията срещу лекари на работа досега се е ширила безнаказано и е крайно време да има единна твърда позиция в отговор на безпочвената грубост, а виновните да се наказват с цялата строгост на закона.
Болницата работи в добра координация с полицаи от всички управления в града, с които се свързва при инциденти на работното място, но ще засили и собствената охрана. Ще бъдат разкрити допълнителни постове, особено в часовете за свиждания – по обяд и след 17 часа, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. 
„Срещаме пълно разбиране от страна на Община Бургас и Областна администрация, които също сме запознали с проблема. За щастие повечето от пациентите ни проявяват разбиране, съпричастност и благодарност. Но дори и малък инцидент може да разстрои работата на колегите за седмици наред. В едно от отделенията се наложи персоналът да работи с болничния психолог, защото заради постоянните заплашвания и обиди се стигна до желание за напускане“, коментира д-р Матев. 
Потърпевши от груба агресия има в повечето натоварени отделения на болницата, и най-вече в Спешно отделение. В едно от отделенията близки на пациент са заплашвали медицинските сестри с нож. В друго агресивна жена цяла нощ преследвала персонала със заплахи и обиди. Наложило се да бъде отведена с полиция до Центъра за психично здраве. 
Медици посочват, че занижената здравна култура у населението е довела до невъзможност за нормален диалог с пациенти и техни близки. У някои царяло мнението, че в държавната болница всичко е позволено, безнаказано и безплатно. Имало е и абсурдни ситуации, в които пациент се карал на медицинските сестри, защото болният на съседното легло хъркал и му пречел да се наспи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен