Започва авариен ремонт на култовия комплекс в Старосел

Животът

23-01-2015, 17:00

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 20 декември тракийският храм беше затворен заради сигурността на туристите

"Аварийно-укрепителните дейности в Тракийския комплекс край Старосел трябва да започнат в най-кратки срокове", заяви кметът на населеното място Иван Жутев, съобщава Фокус.

Жутев припомня, че след посещението на комисия от Министерството на културата в Старосел е издадено предписание, според което от 20 декември храмът е затворен за посещение с цел безопасност на посетителите. Заключението на комисията е, че действията за предотвратяване и елиминиране на опасността от стопроцентово срутване на обекта трябва да започнат незабавно.

По думите на кмета е получено уверение, че ще бъдат отпуснати целеви средства за извършване на укрепителните дейности. Жутев не коментира каква ще е съдбата на обекта, но посочи, че той е държавна собственост и е в правомощията на Министерството на културата.

"Решението на комисията е удовлетворително, тъй като градът няма капацитет да се справи със създалата се сложна обстановка. Ние сме изцяло добронамерени и очакваме спешно разрешаване на проблема", допълва Жутев.