Вежди Рашидов води Боливуд у нас

Арт и Стил

23-01-2015, 17:00

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Задълбочаването на контактите ни в тази област било важно за българската киноиндустрия, обяви културният министър

Възможностите за партньорство в киното между България и Индия са обсъдили министър Вежди Рашидов и посланик Раджеш Кумар Сачдева днес на среща в Министерството на културата, съобщи пресцентърът на ведомството.

Още преди 3 години е изпратено и официално наше предложение до индийската страна за двустранно споразумение за сътрудничество в кинематографията. Време е то да се подпише, още повече че ще донесе полза и на двете държави, е посочил Вежди Рашидов.

Той е изтъкнал, че Индия е на едно от челните места по производство на филми в света и че задълбочаването на контактите ни в тази област е важно за българската киноиндустрия.

Посланик Сачдева е приел идеята и е отбелязал, че през 2014 г. в България са заснети три индийски филма, единият от които е и най-скъпата индийска продукция досега. Премиерата е през април. 

Министър Рашидов е посочил, че високо цени индийската фолклорна музика и ще бъде радостен, ако тази година в България се организира голям концерт, който може да е в зала 1 на НДК. 

"От години съм голям почитател на великия индийски музикант и композитор Рави Шанкар, знам за огромното му влияние върху творчеството на групи като "Бийтълс" в края на 60-те години", е посочил Вежди Рашидов.