Иран и САЩ подновиха ядрените преговори

Според подписаното през ноември 2013 година временно споразумение между Техеран и „шесторката" Иран замрази програмата си за обогатяване на уран

Ирански и американски дипломати подновиха преговорите за ядрената програма на Ислямската република в Швейцария, съобщава „Франс прес".

Двудневната среща между иранския заместник-министър на външните работи Абас Аракчи и американския преговарящ Уенди Шърман започна тази сутрин в Цюрих, обяви американски говорител пред френската агенция.

Политическият директор на ЕС Хелга Шмид също участва в срещите, добави говорителят.

Преди по-малко от седмица ирански и американски дипломати водиха поредния кръг от преговори за ядрената програма на Техеран. Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се срещна миналата седмица в Женева и после в Париж с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, за да обсъдят ядрените преговори, също се върна в Швейцария днес.

Кери се очаква да участва на Световния икономически форум в Давос, но не е ясно дали той ще проведе нова среща със Зариф.

Според подписаното през ноември 2013 година временно споразумение между Техеран и „шесторката" (Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Германия и Франция) Иран замрази програмата за обогатяване на уран в замяна на ограничено вдигане на санкциите. Но бяха пропуснати два крайни срока за сключване на окончателно споразумение.

Преговорите са усложнявани от позициите на твърдолинейните във Вашингтон и Техеран.

Контролираният от републиканците Конгрес в САЩ обсъжда нови санкции, въпреки че президентът Барак Обама заплаши, че ще наложи вето. Ако бъдат наложени нови санкции, ирански депутати заплашиха, че ще възобновят безгранично обогатяване на уран.