Вестниците в събота, 24 януари

Най-доброто от печата

24-01-2015, 07:19

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Плевнелиев пред дипломати: Борбата срещу тероризма е обща кауза

Екшън.
"Дума":
Психично болен мъж се барикадира
Повече от десет часа продължи напрегнатата ситуация в столичния квартал "Горна баня", при която психично болен мъж се барикадира в дома си и дори стреля по съседни къщи и по полицаи. Инцидентът приключи, след като вчера сутрин 35-годишният мъж скочи от покрива на къщата си върху платнище, разпънато от пожарникарите. При каскадата той е ударил главата си и затова е откаран в болница за медицински преглед. От "Пирогов" съобщиха, че пострадалият е със счупване на костите на носа и на глезена на единия крак. Той ще бъде преместен в МВР болница.
В четвъртък около 19,30 ч. на тел. 112 съседи на младия мъж подали сигнал, че от къщата се стреля. Човекът се барикадирал на втория етаж и открил огън по околните сгради. 35-годишният столичанин е с диагноза шизофрения и вероятно действията му се дължат на заболяването.
Дело.
"24 Часа":
Делото Октопод започва отначало след отстраняването на съдия Ченалова

Отстраняването на съдия Румяна Ченалова е много сериозна процедура. Тя спира да гледа дела за шестте месеца на отстраняването, като сред тях е и знаковото дело „Октопод". Това заяви пред bTV председателят на Етичната комисия към Висшият съдебен съвет Ясен Тодоров.

Вчера ВСС отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за срок от 6 месеца заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея. В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд.

Той обясни, че в комисията е имало колизия кое е в по-голяма полза на обществения интерес - Ченалова да продължи да гледа наказателните си дела, за да не започват отначало, или да спре да гледа всички, докато бъде разследвана дейността ѝ.

Тероризъм.
"24 Часа":
Плевнелиев пред дипломати: Борбата срещу тероризма е обща кауза

"Сериозните предизвикателства, пред които се изправя светът, свързани с промените в климата, политическите кризи и тероризма могат да бъдат решени само с общите усилия на демократичните държави". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

„Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо" доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността - наше верую", посочи в изказването си президентът Плевнелиев.
Пенсии.

"Монитор":

Местим партидата за втора пенсия през година

Работещите да имат право на избор къде да внасят осигуровките си за втора пенсия през година. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлагат от Министерството на финансите. Идеята е хората, които са решили да прехвърлят средствата си от частен пенсионен фонд в Националния осигурителен институт (НОИ), да имат право след 1 г. да се върнат отново във фонда си. Ако впоследствие променят мнението си, пак ще имат право на рокада след още година.В случай че работещият избере да се осигурява в солидарната система,  натрупаните досега средства в частния фонд по индивидуалната му партида ще се прехвърлят в т.нар. Сребърен фонд в 6-месечен срок.