Първа копка за възстановяване на църквата в село Езерец

Тя датира поне от 1853 година

Символична „първа копка" от възстановителните дейности на църква „Св. Георги Победоносец" в с. Езерец бе направена вчера, съобщават от община Шабла. Събитието стартира с водосвет, отслужен от отец Павел Максимов, отец Василий от Каварна и йеромонах Никифор, техник-инвеститорски контрол във Варненска митрополия.
Ремонтните дейности предвиждат освобождаване на пространството около входа, за да може той да се види в цялата си красота, възстановяване на вътрешните колони. Ще се направи опит и за разкриване на първия слой от уникалния каменен под. Сред целите на ремонта е и реставрацията на стария вид на иконостаса и цялостната вътрешната уредба. Около храма ще бъде издигната ограда с железни порти.

Проектът „Реконструкция и възстановяване на православен храм „Св. Св. Георги Победоносец и благоустрояване на прилежащото пространство" е на стойност 365 407, 82 лв. Той се финансира изцяло с европейски средства от ДФ „Земеделие", мярка 322 – програмен период 2007-2013 от Програмата за развитие на селските райони. Изпълнител на ремонтните дейности е варненската фирма „"Рони Колор" ЕООД с управител инж. Димитър Куртев.

Запазени източници документират, че църквата в Езерец датира поне от 1853 година, като оцелява след разрушителното земетресение от 1901-ва. След 40-те години на ХХ век тя спира да функционира, имуществото е разграбено, но иконите са спасени и до днес се съхраняват в храма „Св. Харалампий" в Шабла.