Полицията продължава борбата с „интернет булките”, трупащи милиони

Крими

24-01-2015, 14:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Има резултат – дейността на булките вече напуска пределите на България

Рекордните 3,5 млн. лв. оборот са завъртели популярните като „интернет булки” само в разградско. По данни на полицията досъдебните производства за укриване на данъци за миналата година са пет пъти повече, предаде БТВ.

От 155 активно действащи в телефонните любовни авантюри срещу заплащане полицаите засичат и 40 души, които получават социални помощи срещу попълнени декларации с невярно съдържание за нулеви доходи.

С този вид престъпления се занимава и главната дирекция на криминалната полиция, турското посолство и дипломация. Специален образователен репортаж на анадолската агенция се върти от година по всички турски телевизионни канали. Клипът предупреждава наивните жертви какво може да стои зад едно мило обаждане.

„Ако помислите сериозно, тези престъпления много напомнят турските сериали”, коментира Георги Несторов от Главна дирекция „Криминална полиция”. „Един от начините да се свържат – по турските канали има банери: Еди кой си търси жена, и има оставени телефони”, допълва и Стефан Попов.

Той разказва, че в едно от жилищата са намерили запис на фона на летище „София” и там се чува полетът за Франкфурт. И допълва, че измъкването от влюбения става след инсцениран инцидент – най-често катастрофа, която става, когато булката пътува за границата с Турция.
„Застават до РПУ и чакат линейка или сирена, обаждат се да кажат, че имат проблем”, казва Георги Несторов.

Полицейската работа дава резултат – дейността на булките вече напуска пределите на България. Организирано те наемат квартири в Свиленград, Сандански, Тутракан и Русе, за да ползват там чужди SIM-карти да спестят от роуминг, а и за да се представят за чужди гражданки.

Така преводите на средствата също се правят на чужда територия – една сериозна заплаха за единствения бързо развиващ се бизнес в Делиормана – продажбата на обещания за любов.