Калфин: Подготвяме промени в два закона за социално подпомагане

Политика

24-01-2015, 15:21

Снимка:

АБВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Калфин: 40% от българите живеят в риск от бедност

Обмисля се и въвеждане на мерки, които да редуцират явлението „деца раждат деца”

В момента разработваме промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи за деца. Отворени сме към всякакви предложения от страна на експертите в сферата за социално подпомагане, които биха я подобрили, модернизирали и оптимизирали. Това каза по време на посещението си в Центъра за обществена подкрепа в община Раднево министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Искаме да направим така, че парите за децата и семействата им, да достигнат наистина до тези, които се нуждаят от тях. Обмисляме и въвеждане на мерки, които да редуцират явлението „деца раждат деца”, уточни министър Калфин.

Пред екипа на центъра, представители на общината и работници от областната структура на АСП, министърът призова за повече активност и идеи, които да подпомогнат експертите в министерството при разработване на най-подходящите законови промени.

Центърът за обществена подкрепа е добър пример за успешно реализиран общински социален проект, който съществува от близо две години. Предназначението на Центъра е предоставянето на комплекс от безплатни социални услуги, насочени към деца и семейства в посока консултиране на деца с поведенчески проблеми и прояви, превенция на насилието, отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция чрез обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институциите.