Министър Василева: Очаквам сезонът да започне с чисти води за туристите

Факт е, че има забавяне на проекта още в началото му заради обжалване на тръжната процедура

"Очаквам от изпълнителите, дълбоководното заустване край Равда да е готово до месец май, така че сезонът да започне с чисти води за туристите." Това каза в Равда министър Ивелина Василева, по време на инспекция как върви строежът на пречиствателната станция, пише "Труд". Новото съоръжение ще обслужва общо осем населени места в общината, сред които Несебър, Каблешково и курортите Слънчев бряг, Кошарица, Свети Влас, Ахелой.

През летните месеци те се пукат по шевовете от родни и чуждестранни туристи, затова новата пречиствателна станция е жизнено необходима за района. Тя ще пречиства отпадните води, формирани от 222 хил. еквивалент жители, по всички стандарти на екологичното законодателство. Дълбоководното заустване ще отвежда водите, пречистени от съоръжението на 2,5 км навътре в морето.

Факт е, че има забавяне на проекта още в началото му заради обжалване на тръжната процедура и по други причини, но министър Василева коментира, че се надява то да бъде компенсирано.

"Дълбоководното заустане по уверение от страна на община Несебър и на изпълнителите ще бъде приключено още май месец преди започването на туристическия сезон. Това означава безопасност в зоните за къпане. Крайбрежните води ще бъдат чисти и туристите спокойно ще могат да се радват на благините на Черноморието", каза още министър Василева. По време на инспекцияута си, тя бепридружена от кмета на Несебър Николай Димитров.