Изплащат над 1.4 млрд. лева на земеделците

Това е най-големият финансов ресурс, с който България разполага по схемите на обща селскостопанска политика

Повече от 1.4 млрд. лева ще отидат при земеделските производители по линия на директните плащания.

Това обяви пред Дарик заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той представи схемите за директните плащания, по които земеделците ще бъдат подпомагани през 2015.

„Тази седмица поставихме информационното начало и старт на кампанията „Директни плащания 2015", която се явява един крайъгълен камък в прилагането на директните плащания до 2020 г. Много нови схеми, нови елементи, правила, с които трябва да се справим, за да продължим традицията на едно успешно усвояване на средствата по първи стълб. Това е най-големият финансов ресурс, с който България разполага по схемите на обща селскостопанска политика", поясни Грудев.

"1,4 млрд. лв е бюджетът, който ще бъде разпределен през настоящата кампания. Няма как да избягаме от схемата за единно плащане на площ, което ще се прилага до 2020 г. Подпомагането няма да се различава по никакъв начин като структура на оторизация със схемата за единно плащане на площ, каквато съществуваше към момента, с тези изключения - въвеждане на статута на активен фермер, и второ - подпомагане ще получи този земеделски стопанин, който ползва своите земеделски площи на база на валидно правно основание", каза още Грудев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен