Местят децата от "SOS Детски селища" в София и Перник

В момента се водят преговори с общините за избор на подходящи жилища

Сдружението "SOS Детски селища България" започва прилагането на дългосрочна стратегия за устойчиво развитие, като традиционният модел на детско селище, изграден в с. Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов - в градска среда в София и в Перник. Това съобщават от сдружението "SOS детско селище", като уточняват, че в много европейски държави, сред които Австрия, Финландия и Унгария, "SOS семействата" живеят в апартаменти и в къщи в градовете.

Приемните семейства от "SOS Детско селище" в Дрен ще заживеят в София и в Перник през лятото на 2015 година. В момента се водят преговори с общините за избор на подходящи жилища. Предвидено е семействата да живеят в апартаменти в рамките на един квартал и всяко от тях ще се грижи за три до четири деца.

Решението за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен ще бъде взето съвместно с община Радомир като съсобственици и страни със споделена отговорност, посочват от сдружението и изразяват готовност да продължат да поддържат имота, докато се постигне споразумение за бъдещето му предназначение.