Григор Димитров приключи участието си в Австралия

Българинът отстъпи на Анди Мъри

Григор Димитров приключи участието си на Australian Open. На осминафиналите на първия за годината турнир от Големия шлем най-добрият български тенисист игра равностойно, но отстъпи с 4:6, 7:6 (5), 3:6, 5:7 на Анди Мъри след над 3 часа и половина игра.

Началото на мача бе страхотно за Гришо. Той проби съперника си още при първата възможност във втория гейм, спечели началниите си сервис-геймове и така успя да поведе с 3:0. Шотландецът обаче успя бързо да върне пробива и на свой ред спечели три пореди гейма. При 4:4 Мъри отново успя да спечели подаването на Димитров, след което затвърди пробива и взе сета с 6:4.

Британецът продължи с добрата си игра и в началото на втората част и още в третия гейм успя да пробие и да поведе с 2:1. Резултатът нарасна на 3:1, но Григор по примера на съперника си от първия сет веднага обърна развоя и направи 3:3. Оттук нататък българинът имаше много проблеми при свой сервис и след като при 4:4 се спаси от 15:40, малко след това все пак допусна нов пробив, с който Мъри поведе с 6:5. При този резултат шотландецът сервираше за сета, но Димитров показа характер и отново успя да изравни за 6:6, с което вкара сета в тайбрек. В началото му двамата си размениха по един минипробив, но след 1:2 Гришо спечели 4 поредни точки и поведе с 5:2, а в крайна сметка спечели тайбрека със 7:5 и изравни резултата в сетовете.

След тежкия втори сет, в третия двамата влязоха в серия от спечелени сервис-геймове и така до 4:3 в полза на Мъри. Тогава той успя да вземе подаването на Григор и да поведе с 5:3, а веднага след това затвърди пробива за 6:3.

В четвъртата част обаче Димитров започна далеч по-убедително и спечели три поредни гейма – два при собствен сервис и един при подаването на Мъри. Българинът водеше с 5:2 и при този резултат пред него дори се разкри един мачбол при сервис на съперника. Шотландецът обаче успя да се справи с него, след това проби. При 5:5 и сервис на Гришо съдията допусна грешка в негов ущърб, хасковлията изглежда се изнерви и така допусна нов пробив. Веднага след това съперникът му успя да спечели подаването си и след спечелени пет поредни гейма затвори сета и мача със 7:5.

Следващото предизвикателство пред Анди Мъри на четвъртфиналите ще бъде надеждата на домакините – 19-годишният Ник Кириос.