Зеленогорски: Имаме достатъчно способни кандидати за кмет на София

До края на март трябва да се актуализира сегашната пенсионна система, категоричен е зам.-председателят на ДБГ

На местните избори ние ще поискаме подкрепата на избирателите ни за кмет на столицата от РБ. Г-жа Фандъкова има своите успехи в управлението, ние ги оценяваме. Това, че ще се явим с наш кандидат на местни избори не трябва да се приема като остро противопоставяне между ГЕРБ и Реформаторския блок, а като заявка, че РБ има достатъчно способни кандидати и концепция за развитието на София.

Това коментира за Радио К2 Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от РБ и председател на Регионалната комисия в парламента, съобщиха от партията.

По думите му, от подкрепата за сегашното правителство всяка една от четирите партии търпи известни пасиви, но по-важното е гражданите да търпят позитиви. "Общи кандидатури между ГЕРБ и Реформаторския блок за местните избори може да има, само ако това е предложение и решение на местните структури", подчерта Зеленогорски и каза, че Блокът ще издигне свои кандидати за кметове и общински съветници навсякъде в страната.

Попитан за измененията в пенсионния модел, Зеленогорски обясни, че гласуваните в края на миналата година текстове в КСО ще бъдат допълнени с предложенията, направени от Министерството на финансите, които до голяма степен припокриват предложенията на Реформаторския блок. 

Текстовете на финансовото министерство за насочване на пенсионните вноски на хората, които не са избрали фондове, към УПФ, а не към НОИ, възможностите да избират повече от веднъж къде ще внасят вноските си, както и идеята за насочване на вноските към Сребърния фонд, са съвместни с Реформаторския блок, по думите на заместник-председателя на ДБГ. "Прави се всичко възможно до края на март да се актуализира сегашната пенсионна система, за да се осигурят достойни пенсии", каза още той.

Зеленогорски подчерта, че Реформаторския блок е удовлетворен, че Съветът за развитие започна да функционира и че първото заседание показа, че няма непреодолими различия между четирите политически сили, които подкрепят правителството. По думите му, Управленската програма е заявка за реформи и пълен мандат на кабинета и показва стабилност на управлението.

"Не трябва да се пропуска целенасочената работа за издигането на нивото в Северозападния регион и други райони с тежка демографска структура, както и максималното използване на фондовете на ЕС за развитието на регионите и държавата", каза също Зеленогорски, като добави, че приоритетни области за реформи са съдебната реформа, администрацията, сигурността, образованието и здравеопазването, където за по-малко от 100 дни вече са налице и първите резултати.