Вестниците в понеделник, 26 януари

Най-доброто от печата

26-01-2015, 06:04

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бандата на Черния Роди убила съпрузите Дамянови и Борислав Манджуков


"24 часа"
Варненската група на Радослав Калчев-Черния Роди е убила бизнесмена Борислав Манджуков и стоителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му срещу заплащане. Това стана ясно на брифинг днес след извънредна среща в МВР с участието на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.
“Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Направихме съвместно съвещание и стигнахме до сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани, за което има привлечени обвиняеми лица”, разказа Сарафов. Той уточни, че убийствата са поръчани на групата, но не каза от кого и какъв е бил мотивът.
Тартор на варненската банда, отговорна за показните убийства, е Радослав Калчев-Черния Роди. Той обаче не е задържан, защото още на 11 януари духнал в чужбина. Бягството му е заснето на видеокамери. В момента го издирват само на територията на страната. Причината е, че за да му се издаде европейска заповед за арест, трябва да мине определено технологично време и процедури и да приключи националното издирване.
Другият избягал член на бандата е Николай Цветков-Чубака. Категорично бе опровергана информацията, че той е скочил през прозорец, когато са отишли да го арестуват.
Останалите седем членове на групата са задържани. Това са Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския и Николай Илиев-Мазния. Всички те са в ареста, а мярката им е гледана още в събота в спецсъда. Смята се, че бандата е имала и други членове, но те още не са разкрити.
Основните занимания на групата на Черния Роди са били разпространение на наркотици, контрол върху проституцията и мокри поръчки.


Електронни гривни за престъпници да не изчезват
"24 часа"
Електронни гривни или други модерни устройства за проследяване ще пазят от бягство подсъдими, които имат забрана да напускат страната или друг вид мярка за неотклонение.
Това е една от мерките за спиране на бягствата от българското правосъдие, които е предложило ръководството на МВР в писмо до правосъдното министерство, вицепремиера Меглена Кунева и други институции, научи "24 часа". Писмото е подписано от министър Веселин Вучков.
След серията от изчезнали подсъдими по знакови дела, сред които Евелин Банев-Брендо и двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов, от МВР настояват за спешни мерки.
Целта е да се променят формата и контролът на остарелите мерки за неотклонение в Наказателнопроцесуалния кодекс.


Пак двойни фактури за ток
"Труд"
Точно две години след като доставчиците на ток бяха санкционирани заради отчитането на електромерите на по-голям период от 30 дни, 65 хил. клиенти на енергото в Североизточна България се оказаха отново в същата ситуация. Те получиха една фактура с два отчета за общ срок от 50 дни.
„Енерго про“ е изпратила на абонатите си в един и същи ден сметка със следните периоди: от 23 ноември до 21 декември и от 22 декември до 12 януари. Т.е. те са засекли електромерите чак на 49-ия ден, но са разделили получената сметка в две отделни фактури.
“За съжаление се оказа, че в наредбата за електроснабдяването е указан само срока на отчета, но не и на фактурата, така че формално те са спазили изискванията“, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Поради това доставчикът „Енерго-про“ не може да бъде глобен. Заради оплакванията на клиенти на дружество, че реално така получават по-големи сметки, министърът е договорил с компанията да се разсрочи срока за плащане на втората фактура с 15 дни. Информация за това от дружеството ще поставят на сайта си и ще може да бъде получена по телефона на компанията.
На въпрос на „Труд“ каква причина са изтъкнали от “Енерго про” и какви пари са спестили от тези двойни фактури, министър Петкова не отговори, но каза, че е получила уверение, че подобна ситуация няма да се повтори. Само преди три седмици премиерът Бойко Борисов заповяда да бъде направена проверка дали енергодружествата спазват сроковете за отчет. Тогава обаче се проверяваха сметките за ноември.
„При другите две компании - ЧЕЗ и ЕВН засега не сме получавали сигнали“, каза още министърът. Дружествата доставят ток съответно в Западна и в Южна България. „Труд“ ги потърси за коментар и от двете дружества увериха, че техните клиенти няма да се сблъскат с подобен проблем. От ЕВН допълниха, че до седмица ще бъдат готови първите фактури на клиентите им, които ще обхващат периода на новогодишните празници. „Отчитали сме абонатите си по коледните и новогодишните празници, както ги отчитаме по принцип, без значение, че са празнични дни“, казаха от ЕВН. Можело да има отчет за повече дни само в случай, че клиентът е на труднодостъпно място.
Междувременно от „Енерго про“ разпространиха съобщение до медиите, според което средната сметка за ток за януари на компанията е 51,77 лева. От дружеството изтъкват, че доставят електроенергия на 1,1 милиона потребители, т.е. засегнатите 65 000 клиенти са 5% от всички абонати в Североизточна България.


Търсиха три часа англичанин в Пирин
"Стандарт"
64-годишният мъж плати половин бон за спасителната акция
Два инцидента в Пирин само в рамките на 3 часа вдигнаха на крак десетки планински спасители. В събота най-напред млад сноубордист от Турция пострада тежко над курорта Банско. 64-годишен скиор от Англия пък се загуби и вдигна на крак Планинска спасителна служба - Банско. 15 спасители - две групи със ски и две с пробивни шейни, тръгнали да издирват чужденеца в 16,00 часа в събота.
Спасителите получили сигнал от приятелите на англичанина, на които той се обадил и казал, че не знае къде се намира. За щастие към 19,45 часа го открили невредим в улеите към хижа "Демяница". Свалили го веднага в базата си, дали му чай, за да се сгрее. Англичанинът е прегледан от лекар, не са установени никакви травми. После е предаден на близките си.
"Беше добре екипиран и това го е спасило от измръзване. Но бе доста изтощен, тъй като не е стоял на едно място, а се е движил. Чудо е, че не е пострадал. Теренът е много опасен, има скали, камъни, в тъмното е още по-страшно.
Имаше риск и за нас, но важното е, че акцията по издирването завърши с успех", разказаха в неделя участници в издирването. Туристът признал пред спасителите, че напуснал неволно ски зоната.


Мъри излъга Гришо, той троши ракета
"Новинар"
Имах късмет, призна британецът след успеха
Григор Димитров приключи участието си на първия за годината турнир от Големия шлем "Аустрелиън оупън".
На 1/8-финалите българинът бе елиминиран от номер 6 в света Анди Мъри с 1:3 сета (4:6, 7:6 (5), 3:6, 5:7) в зрелищен и много оспорван сблъсък. Това бе седми мач между двамата, като шотландецът записа пети успех и се класира за следващата фаза.
Мачът продължи след полунощ местно време, като на няколко пъти Гришо вдигаше публиката на крака с феноменални отигравания.
В първия сет двамата си размениха по един пробив, като в крайна сметка нервите на Мъри се оказаха по-здрави и успя да го затвори за 6:4 не и без помощта на късмета в ключови моменти. Втората част не бе за хора със слаби сърца, като предложи множество обрати и драматични мигове за зрителите.
Двамата си размениха впечатляващи отигравания, като българинът успя да докара сета до тайбрек. Там, окрилен от мощните скандирания "Българи юнаци!" от трибуните, Димитров полетя по корта и в крайна сметка изравни резултата.
Третият сет вървеше гейм за гейм, но нервите на Гришо не издържаха в края и направи фатални грешки, позволили на Мъри да дръпне с 2:1. Това вбеси хасковлията, който зареди невероятни отигравания на корта. Димитров поведе с 5:2 и когато всички очакваха да се стигне до решителния пети сет, българинът пропиля аванса си.
Мъри се окопити и в крайна сметка успя да обърне мача, печелейки с 3:1 сета. Левашката загуба и липсата на късмет пък вбесиха Гришо, който счупи ракетата си в пода, крещейки като обезумял.
Това му действие пък бе приветствано след края на мача от хърватската тенис легенда Горан Иванишевич, който направи следния коментар: "Да, ето така се чупи ракета! Уау, истинско изкуство! Има вдлъбнатина на корта, където я удари", възкликна Иванишевич.
След мача Димитров си тръгна под бурните аплодисменти на феновете, а победителят Мъри не спести суперлативи, като призна, че е имал късмет. "Не очаквах да играем толкова дълго. Имах късмет, длъжен съм да го призная.
Изключително оспорван мач, убеден съм, че феновете са го харесали. Григор е невероятен атлет, много е бърз на корта, стига до топки, до които другите не могат. Има страхотни ръце, за всеки е удоволствие да го гледа", сподели Мъри.


СИРИЗА спечели историческа победа
"Дума"
В Гърция се проведоха предсрочни парламентарни избори, които трябва да решат бъдещето на страната в еврозоната. Очакванията бяха вотът да постави властта в ръцете на СИРИЗА – крайно лява партия, която се противопоставя на строгите икономии, а евентуална нейна победа би довела до предоговаряне на условията на международната спасителна програма за Гърция. Припомняме, че лидерът на партията – Алексис Ципрас, настоява за съкращаване на огромния дълг на Гърция в размер на 318 млрд. евро и край на съкращенията на заплатите и в публичните разходи, наложени от международните кредитори – ЕС и МВФ. Анализаторите отдавна изказват опасенията си, че сблъсък с кредиторите може да доведе до излизането на страната от еврозоната, което би имало непредсказуеми последствия за валутния съюз.
Избирателните секции отвориха в 07.00 часа и продължиха работа до 19.00 часа. Право на глас имат 9.8 млн. гърци.
Първите данни от екзит-пол проучванията показаха, че СИРИЗА набира между 33.5% и 35.5% от гласовете и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Според данните СИРИЗА набира 33.5-33.5% от вота, а управляващата десноцентристка партия "Нова демокрация" – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната "Златна зора" с 6.4%, след нея са партия "Реката" ("То Потами") – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%. Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента.
"Днес правим стъпка към връщането на надеждата, демокрацията и достойнството на нашата страна", заяви пред журналисти лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, след като гласува в избирателна секция в Атина. Според Ципрас гражданите на Гърция днес правят избор между връщането на мерките на строги икономии и достойния живот в Европа, предаде ТАСС.
В началото на изборния ден премиерът на Гърция и лидер на десноцентристката партия "Нова демокрация" Андонис Самарас, заяви, че вотът е решаващ за бъдещето на страната. Той изрази надежда, че избирателите ще подкрепят европейския курс на Гърция, предаде РИА "Новости". "Тези избори имат решаващо значение за бъдещето на страната и бъдещето на нашите деца. Днес ние решаваме дали ще продължим напред силни, спокойни, уверени, или ще се сблъскаме с перипетии", заяви Самарас.
Не липсваха и любопитни моменти от изборите в Гърция, които бяха излъчени директно в ефира на гръцката телевизия "Антена". Премиерът Андонис Самарас си забрави документа за самоличност в избирателния участък, след като гласува, а лидерът на основната опозиционна Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА Алексис Ципрас трябваше да се качи на стол, за да бъде чут и видян от тълпата репортери.
Непосредствено след обявяването на края на гласуването данните от екзит-пола показаха, че  коалицията на левите радикални сили спечели историческа победа на парламентарните избори в Гърция, която може да окаже влияние на курса на строги икономии в Европа.  СИРИЗА пчели между 35,5% и 39,5% на днешните парламентарни избори. Това отваря пътя на 40-годишния Алекис Ципрас да стане на-младият премиер в 150-годишната история на Гърция. Партията "Нова демокрация" печели между 23% и 27%, сочат предварителните резултати. Неонацистката партия "Златна зора" и проевропейската "То Потами"("Реката") имат приблизително еднакъв резултат и се борят за третото място. Те печелят между 6,4% и 8,0 процента.


Колите с нови талони от март
"Монитор"
Вписват в тях всички данни на автомобила, подмяната на старите свидетелства ще струва 9 лв.
Нови талони ще издава МВР за автомобилите от март. Причината са солените глоби, които отнасят в Гърция и Унгария българските шофьори, които не носят със себе си големите картони. Както е известно, те съдържат допълнителна информация като номера на двигателя и неговата мощност, допустимата маса и натоварване на осите при тировете.
По данни на Нова ТВ става дума за санкции в размер на хиляди евро. Пътуващите в Гърция без голям талон на колата си може да олекнат с от 1000 евро до 8000 евро. От няколко години властите в южната ни съседка изискват свидетелството с по-голям обем от данни на автомобила при всяка проверка на пътя.
Сериозен се оказва и проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не изплатят напълно возилата. Този документ обаче не се признава от властите в Гърция и Унгария.
Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия. В момента тече обществена поръчка за изработването на новите свидетелства, които ще струват 9 лв.
Всички стари талони остават валидни и няма да се налага тяхната смяна. След като МВР започне да издава новия образец обаче, всеки собственик на автомобил, който пожелае да му бъде сменено старото свидетелство с ново, ще може да направи това.