Голям астероид преминава над земята днес

Животът

26-01-2015, 09:27

Снимка:

digital.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Астероидът UR116 не заплашва Земята

В обозримо бъдеще 2004 BL86 не заплашва Земята, но относително близкият му полет предоставя уникални възможности за наблюдение, посочват от NASA

Днес покрай Земята ще прелети голям астероид, но от американската Национална космическа агенция (NASA) ни уверяват, че няма опасност, съобщи CNN News.

Астероидът се нарича 2004 BL86. Той ще се доближи на около 1.2 милиона километра от нашата планета, което е приблизително три пъти разстоянието до Луната.
Дали това не се случва през цялото време? И да, и не. Има много астероиди, които представляват заплаха за Земята – около 550 с днешна дата. Нито един от тях не се очаква да се приближи скоро. Но 2004 BL86 е огромен. С диаметър половин километър той е първият известен астероид с такъв размер, който ще премине близо до Земята до 2027 година – тогава се очаква астероида 1999 AN10.
В обозримо бъдеще 2004 BL86 не заплашва Земята, но относително близкият му полет предоставя уникални възможности за наблюдение, посочват от NASA. Астероидът е интересен и защото би могъл да се види със силни бинокли или любителски телескопи. Учените на Агенцията ще заснемат генерирани от радар изображения, използвайки антената на Deep Space Network в Калифорния и обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.