Разбиха цех за нелегален алкохол в София

Задържани са трима българи, уточняват от ДАНС

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с митничари, разбиха цех за нелегално производство на алкохол, съобщават от ДАНС. Операцията за пресичане на незаконно производство и разпространение на фалшив алкохол на територията на София е проведена на 22 януари.

Цехът е разкрит в недостроена къща. Той е бил специално пригоден за нелегално производство на алкохол, наподобяващ известни марки.

Открити и иззети са: самоделно устройство за поставяне на дозатори на бутилки; пистолет за горещ въздух; един чувал, пълен с капачки, дозатори и етикети на известни търговски марки алкохол; 39 туби от по 10 литра със съдържание на спирт с алкохолен градус от 94% до 96%; 8 пластмасови бутилки с различни есенции от по 0,5 литра.; около 1300 неистински бандероли.

Открита е и готова продукция - 39 бутилки от по 1 литър от известни марки, предлагани в търговската мрежа в страната, облепени с български акцизен бандерол, чиято автентичност предстои да бъде изяснена от компетентните органи; 30 празни бутилки от водка по 700 милилитра, както и 103 празни пластмасови туби от по 10 литра.

Митничарите извършили замерване на алкохолния градус на спирта. Съставен е протокол за извършената проверка на акцизни стоки.

Задържани са трима души, български граждани, уточняват от ДАНС.

Предотвратени са значителни щети за републиканския бюджет от неплатен акциз. Законовата санкция за установеното нарушение предвижда глоба, представляваща двойния размер на незаплатения акциз.