Сметната палата: Интеграцията на бежанците у нас не е имала ефект

За приобщаването им не са предвидени достатъчно средства въпреки бежанската вълна през 2013 г., според одита

От Националната програма за интеграция на бежанците в периода 2011-2013 г. не е имало ефект, става ясно от одита й, публикуван на страницата на Сметната палата. Стратегията си е поставила за цел бежанците да получат „равен достъп до права, да им бъде дадена възможност да разгърнат личния си потенциал и да бъдат насърчени усилията им за активно и равностойно участие в икономическия, социалния и културния живот на българското общество". Нищо подобно не се е случило, констатират ревизорите.

За интеграция не са предвидени достатъчно средства въпреки бежанската вълна през 2013 г. Установени са пропуски на Държавната агенция за бежанците.

Новата стратегия за интеграция не е решила проблемите на старата. Тя е неразпознаваема и непривлекателна за бежанците. За периода 2011-2013 г. от общо 2831 чужденци, получили статут, в Националната програма са включени 256 души, но 163 са отпаднали.

През периода на действие на Националната програма не е създаден координационен механизъм за взаимодействие между органите по закрила на детето, нито е изработено методическо ръководство за назначаване на настойник/попечител на непридружените деца бежанци. Не са инициирани и промени в Закона за убежището, Семейния кодекс и Закона за закрила на детето за регламентиране на правата и задълженията на децата без родители и близки. В резултат на неизпълнената дейност интеграцията на тази уязвима група бежанци е затруднена, пише в доклада на Сметната палата.