Марешки загуби дело за 10 млн. лева срещу Здравната каса

Животът

26-01-2015, 16:56

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Последна инстанция отказа да плати на аптеките му исканата сума за стара надценка

Веселин Марешки е загубил дело за 10 млн. лева, искани от Националната здравноосигуртелна каса (НЗОК), съобщава news.bg. На последна инстанция искът на аптеките на варненския бизнесмен е отхвърлен. Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на институцията.

Пред News.bg от касата уточняват, че става въпрос за дело, заведено от някои аптеки от веригата „Марешки". В заведения от аптеките иск за 10 млн. лева се посочва, че е заради това, че в периода 2008 - 2009 г. за около година и половина здравната каса е плащала на аптеките само половината от законовата надценка по онова време.

От касата обясниха, че това е станало в резултат на подписан договор. През 2008 г. НЗОК е предложила на аптеките 8 % от печалбата да отиват като отстъпки за пациентите. Аптеките са се съгласили и доброволно са подписали договора. Впоследствие през 2012 г. това решение е отпаднало и някои от аптеките от верига „Марешки" са решили да си търсят правата по съдебен път, защото смятат, че са ощетени.

На първа инстанция Административен съд - София-град (АССГ) е осъдил НЗОК да заплати сумата от 10 млн. лева. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил първоинстанционното решение на административните съдии като неправилно и е отхвърлило иска.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.