Пловдив очаква първия транш от държавната субсидия за Европейска столица на културата

Мисия Пловдив

26-01-2015, 17:14

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Каним Монс и Пилзен да направят свои седмици на културата в Пловдив

Покана да проведат свои седмици в Пловдив е отправил кметът Иван Тотев към европейските столици на културата през тази година Монс - Белгия, и Пилзен - Чехия. Това съобщи зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, който присъства на официалната откриваща церемония в 80-хилядния Монс в събота. На церемонията в Пилзен Пловдив също имаше свой представител в лицето на Валери Кьорлински от фондация "Пловдив 2019".

"На церемонията присъстваше комисарят по социална политика, която е белгийка, кралицата на Белгия и цялото "семейство" на европейските столици на културата", разказа Стоянов. Градът се намира във френскоговорящата част на Белгия и е едно от селищата с изключително интересна история и култура.

Над 100 хиляди души са присъствали на церемонията, а още на следващия ден е била открита голяма изложба на Ван Гог, който близо 2 години е прекарал в района на Монс. "Платната са подредени в една изключително добре направена съвременна галерия", уточни Стоянов. Той припомни, че в Пловдив няма добре климатизирана зала за подобен тип изложби.

"В момента се подготвя решение на Министерския съвет за отпускането на първия транш от държавната субсидия за Пловдив, който ще е европейска столица на културата през 2019-а", уточни кметът Тотев. Припомняме, че парите за тази година ще са 1.5 млн. лв., а с още няколко транша до 2019 г. Пловдив ще получи общо 20 млн. лева от държавата. "Тези средства ще бъдат добавени към определения общински бюджет за култура, който тази година нараства значително. Така че от гледна точка на финансирането към момента върви изцяло по предварително планираната програма", каза още пловдивският градоночаланик. По думите му има голям напредък и по казуса с изгорялата сцена на Драматичния театър в Пловдив, който е част от голямата концепция за културна столица на Европа.