Вестниците във вторник, 27 януари

Най-доброто от печата

27-01-2015, 06:09

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искат нов процес за убийството на ямболската адвокатка


"24 Часа"
Върховният касационен съд (ВКС) да отмени оправдателните присъди по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и да върне делото за ново разглеждане, поиска прокуратурата. Тя твърди, че са били игнорирани част от доказателствата - потник с кръв и угарка, и свидетелски показания.
"Не е вярно, градският и апелативният съд са обсъдили подробно всичко, до последната запетая. Потникът не е намерен пред поемни лица и не е годно доказателство", контрира защитата.


Евродокладът: Обвинението активно, съдът бави делата
"Труд"
„Напредъкът на България в съдебната реформа и в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавен." Това е основното заключение на Европейската комисия в доклада за страната ни по механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха източници от Брюксел за „Труд". Все пак според тях документът е по-малко критичен от очакваното.
Посочени са същите две слабости, които фигурираха и в евродоклада от 2014 г. - бягствата на осъдени и несъвършената система за случайно разпределение на делата в съда.

 
2/3 от парите за бежанците са потънали неизвестно къде
"Сега"
Проверката на Сметната палата е установила, че финансово са подпомагани само бежанци в София. Други, като тези в Любимец, не са получили нищо.
Само 107 бежанци са завършили курсове по български или по професионално обучение за цели три години - от 2011 до 2013 г. От общо 900 хил. лева от годишния бюджет на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за 3 години едва 329 хил. лв. са били използвани за интеграция, и то доста спорно. За останалите пари няма информация къде са отишли. Това разкри одит на Сметната палата, който беше публикуван вчера.
От документа става ясно, че агенцията е била напълно неподготвена да посрещне задаващата се бежанска вълна и да интегрира влизащите у нас чужденци. Причината са - неработеща Национална програма за интеграция, оскъдно финансиране и усвояване на парите по нея, както и нередности в работата на самата агенция. Докладът е обхванал периода, в който ръководител на агенцията е бил сегашният й председател Никола Казаков, и и първите месеци от мандата на вече освободения Николай Чирпанлиев. Казаков беше освободен от правителството на Пламен Орешарски, но въпреки критиките към работата му премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста.


Росица Янакиева почина, погребват я в Перник
"Монитор"
Зам.-председателят на НС Росица Янакиева почина в неделя през нощта на 60-годишна възраст. Смъртта й настъпи след усложнения от спукана аневризма в мозъка. Бившата кметица на Перник беше приета във ВМА на 6 януари за спешна операция. Броени дни след медицинската интервенция тя започна да се възстановява и дори беше контактна. Миналата седмица обаче състоянието й рязко се влоши, като беше поставена на командно дишане. Оттогава лекарите спряха да дават прогнози за изхода от лечението на депутатката от АБВ.Поклонението пред тленните останки на Янакиева ще бъде днес от 11 часа в сградата на Двореца на културата в Перник, съобщиха от АБВ. „Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната, написа председателят на НС Цецка Цачева в съболезнователно писмо до близките и роднините на Янакиева. В него тя отбелязва, че една от каузите, в които бившата кметица на Перник вложила цялото си сърце, било пълноправното участие на жените във всички сфери на живота. „Дълги години Росица Янакиева активно работи за засилване на ролята на местната власт в решаване на проблемите на хората. На родния си град Перник тя посвети знания, усилия, политически опит, подчертава още Цачева.


Седем от девет с обвинения от "варненската група" за поръчкови убийства
"Дума"
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем от деветимата участници в организирана престъпна група, създадена с цел убийства, телесни повреди и принуда (чл. 321, чл. 115, чл. 129, чл. 128 и чл. 143 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Предстои да бъдат привлечени и другите двама, които в момента изтърпяват наказания "лишаване от свобода" по други дела. Задочни обвинения са повдигнати на ръководителя на групата Радослав Калчев и на Недялко Цветков, които са в неизвестност и се издирват.
Обвинени като участници в престъпната структура са Николай Илиев, Галин Мирчев, Николай Тошев, Мирослав Михалев и Деян Михалев.
Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев и Христо Георгиев, които са в затвора. Николай Илиев бе задържан на 21 януари 2015 г. при специализирана операция на Главна дирекция "Криминална полиция" под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. На 24 януари 2015 г.
Специализираният наказателен съд наложи на Илиев мярка за неотклонение "Задържане под стража". Делото по мярката му за неотклонение на втора инстанция е насрочено за 3 февруари 2015 г.