Легендата Христо Марков на 50

Спорт

27-01-2015, 06:56

Снимка:

Starazagorautre

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Като се върна от Катар, спирам с треньорството

27 януари 1965 г. В Димитровград точно преди половин век се ражда част от златната история на българската лека атлетика.

Ражда се Христо Марков. Олимпийски и световен шампион в тройния скок, трошач на рекорди, двукратен спортист №1 на България, олимпийски шампион и като треньор на Тереза Маринова, избиран и за треньор №1 на България.

На 24 септември 1988 г. 23-годишният Марков завоюва олимпийската титла на игрите в Сеул. На 24 септември, но 2000 г. в Сидни неговата възпитаничка Тереза Маринова печели златния медал в тройния скок при жените.

Христо Марков е един от петте олимпийски шампиони на България в леката атлетика заедно с Иванка Христова, Йорданка Донкова, Стефка Костадинова и Тереза Маринова, първият и единствен мъж, триумфирал за България в Царицата на спортовете. Покорява олимпийския връх на игрите, в които страната ни печели най-много златни медали в историята – 10. Днес отбелязва своите 5 по 10 години в Катар. Повелителят на петте олимпийски кръга навършва 50 години в Доха като треньор на националния отбор на Катар.