Извънредна комисия заради двойните сметки за ток

Комисията по енергетика в НС заседава заради двойните сметки за ток

Парламентарната комисия по енергетика ще заседава извънредно заради двойните сметки за ток. На заседанието на комисията са извикани представители на електроразпределителните дружества, от които депутатите очакват да получат информация за фактурите през зимните месеци.

Повод за това изслушване станаха сигнали от абонати на „Енерго Про”, които получиха по две сметки за различен период от време, но с един и същ срок за плащане. Така е спазено изискването срокът на отчитане да не е повече от 31 дни, но потребителите плащат наведнъж енергия за по-дълъг период от време.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова също обяви, че министерството започва проверки в ЕРП-тата във връзка с високите сметки за ток. От думите й стана ясно, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране също ще извърши проверки относно периодите на отчитане и формирането на сметките.

По думите на председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев санкцията за неправилно отчитане на потреблението на електричество от страна на енергийните дружества може да скочи 10 пъти.