Грипната вълна удря София до две седмици

Животът

27-01-2015, 09:50

Снимка:

БНР

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявиха грипна епидемия в Бургас

Официално: Обявиха грипна епидемия в Плевен

Основната причина за широкото разпространение на грипа е подценяването тежестта на заболяването и грешното лечение

След Бургас грипна епидемия вече е обявена във Варна и Плевен. Още 5 области е страната са в предепидемична обстановка. Здравните инспектори алармират, че до 2 седмици грипната вълна ще застигне и София.

“Тексас”, “Калифорния” и “Уисконсин” не са просто екзотични имена на щати в Северна Америка, а най-разпространените шамове, предизвикващи грипната епидемията у нас. И въпреки че София е със заболяемост около средната за страната, епидемиолозите очакват грипната епидемия в София да дойде най-късно до 2 седмици, алармира БНТ.

“И тук има ръст. Постепенно виждаме, че се увеличава. Има известни разлики в отделните възрастови групи. Докато в началото малките деца бяха водещи, сега виждаме, че заболяването обхваща и хора в активна и по-напреднала възраст”, каза Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор.

Основната причина за широкото разпространение на грипа е подценяването тежестта на заболяването и грешното медикаментозно лечение, категорични са експертите.

“Аз се натъквам много често на грешки на личните лекари, които подхождат към грипа като към бактериална инфекция и предписват антибиотици. Грипът е вирусно заболяване, което се лекува с антивирусни средства”, коментира Д-р Наталия Стоева – Началник отделение “Пулмология” МБАЛ “ТОКУДА”.

Противогрипните ваксини са ефективни срещу голяма част от щамовете и помагат за по-бързо оздравяване. Но ако сте пропуснали да се ваксинирате наесен, експертите препоръчват да приемате повече витамини и да избягвате стоенето в затворени помещения, пълни с хора. Маската за лице също предпазва, но за да бъде ефективна, трябва да се сменява на всеки 2 часа.

Епидемиолозите заявиха, че грипна епидемия в столицата може да се обяви, ако повече от 2% от софиянци се разболеят от грип.