Владимир Тошев: За ГЕРБ образованието е основен приоритет

Качественото образование е гаранция за просперитета на нацията, категоричен е народният представител

Всички ние - преподаватели, директори на учебни заведения, представители на бизнеса, НПО, местна и държавна власт сме партньори в каузата „образование“. Убедени сме, че качественото образование е гаранция за просперитета на нацията.

Това каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, който инициира обществено обсъждане на Закона за предучилищно и училищно образование във Видин, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тошев бе категоричен, че този закон трябва да бъде обществен договор, защото касае бъдещето на България. „За партия ГЕРБ образованието е основен приоритет. Не случайно законът се внася в началото на мандата на 43-то Народно събрание“, каза още народният представител от ГЕРБ – Видин. Той подчерта, че е недопустимо да има толкова голям процент отпаднали от образованието млади хора.

Владимир Тошев посочи, че е необходимо училището да подготвя българските деца за живота, което изисква оценяването да се извършва на база истински умения, а не само теоретични знания. По думите му, финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на образованието, което децата получават. Тошев обърна внимание и върху необходимостта от широко участие на родителите в образователно-възпитателния процес, стимулиране на тяхната по-голяма ангажираност и съпричастност. Той акцентира и върху факта, че законът е обърнат към учениците и осигуряването на достъп до качествено и модерно образование за всички деца.

Относно големия брой поставени въпроси и направени предложения от страна на училищни колективи и родители, Владимир Тошев се ангажира те да бъдат разгледани и коментирани от законодателя.