Културните дейци на Стара загора искат промяна при финансирането на театрите

Мисия

27-01-2015, 20:49

Снимка:

пресцентър Областна администрация Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

93 професионални паралелки предвижда план-приемът за учебната 2015/2016 година

Христо Мутафчиев: На ревера ми пише човек

Идеите си те представиха пред заместник министъра на културата Боил Банов

Старозагорските артисти предложиха промяна в Методиката за определяне на средствата по чл. 23а от Закона за закрила и развитие на културата на държавните културните институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
Ръководството на Държавен куклен театър Стара Загора представи на среща със заместник министъра на културата Боил Банов обобщени възражения и предложения за подобряване на действащата Методика за финансиране на държавните културни институти, като сред основните идеи за оптимизирането и бе предложение за отпадане на районирането по градове и общини, въвеждане на коригиращ единен разходен стандарт, определяне на базови единни разходни стандарти при определена минимална средна цена на билета.
Заместник–министърът на културата Боил Банов увери присъстващите, че в актуализацията на Методиката ще залегнат техните предложения.
Проблемите на културните институти бяха обсъдени в областна администрация. На срещата присъстваха областният управител инж. Георги Ранов, зам.-министър Банов и ръководствата на Държавна опера, Драматичен театър „Гео Милев” и Държавен куклен театър.
Основна цел на срещата, инициирана от областния управител, бе да се представят творческите планове на държавните културни институти в Града на липите за 2015 г. и да се разискват проблемите при осъществяване на дейността им.