Вестниците в сряда, 28 януари

Най-доброто от печата

28-01-2015, 06:35

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Комарджия уби съседка и взе парите ѝ за дърва


„24 часа"
20 г. са много време. Особенно ако трябва да ги преживееш зад решетки. Но в тетевенското с. Гложене смятат, че са недостатъчни като наказание за Владимир Драганов. Никой не съчувства на 38-годишния мъж и не казва добра дума за него. Всички са настръхнали срещу убиеца на баба Пена Георгиева.


Все повече българи купуват осигурителен стаж
„Труд"
Две групи хора имат право да купят до 5 години осигурителен стаж. Едните са тези, които вече са навършили възраст за пенсиониране, но не им стигат години труд. А другите - тези, които са учили висше образование и искат да откупят годините, в които са следвали.
За първите девет месеца на миналата година, ръстът в сравнение със същия период на 2013 година, е значителен. Според експерти причините са две - от една страна да намериш работа в предпенсионна възраст е почти невъзможно.


Производителите на тютюн в регистър
„Стандарт"
Нов закон за тютюневите изделия внасят от Движението за права и свободи, обяви във вторник зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й въпросът е важен, тъй като секторът формира 1,8 млрд. лева от приходи от акциз в държавния бюджет, което се равнява на 2,2% от БВП. Това е и 40% от общите приходи от акцизи в хазната. Според Ахмедова новите текстове ще помогнат за регулиране на процесите в сектора и ще спрат ежегодните протести, които съпътстват кампаниите. Новият закон предвижда създаването на регистър на тютюнопроизводителите, както и на прекупвачите.


Къдроглав пеликан ни ДОНЕСЕ ПТИЧИ ГРИП
„Монитор"
Птичи грип е открит в мъртъв къдроглав пеликан, намерен в района на Бургас, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Вече е издадена заповед на шефа на Българската агенция по безопасност на храните за първично възникнало огнище на познатата още от 2006 г. инфлуенца по птиците H5N1. В понеделник са излезли резултатите от изследванията на две мъртви птици - пеликан и чайка, открити в защитената местност Пода. „Сега"


БДЖ ще спира кражбите с камери и черни кутии във влаковете
„Монитор"
Камери като в "Биг Брадър" и черни кутии като в самолетите ще монтира БДЖ в локомотивите на влаковете. Това е една от мерките срещу кражби и злоупотреби в железниците, обявени вчера от ръководството на холдинга.
Тези планове са провокирани от акция, разпоредена от транспортния министър Ивайло Московски заради непрекъснатите кражби на гориво от локомотивите.


Готвят 10% съкращения в затворите
„Дума"
Служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство ще бъдат съкратени с 10%, стана ясно след срещата на синдикатите на служителите в затворите със зам.-правосъдния министър Андрей Янкулов. Той уточни, че основната насока на работа ще бъде обединяване на структури с цел съкращаване на ръководния и административен персонал. Това, което е заложено като насока, е минимално да бъдат засегнати служителите, които работят на терен, допълни той. Очаква се до края на месеца да има окончателен вариант за структурата на двете дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана".