ЕК с доклад за напредъка на страната ни

Добра стратегия за съдебна реформа, но лоши резултати в борбата с организираната престъпност

Това са част от заключенията в черновата на годишния доклад на Европейската комисия за България, съобщава БНТ. Очаква се официалният документ да бъде представен около 13 часа българско време днес.

Всяка година Европейската комисия публикува доклад за България. За съжаление критиките за борбата с престъпността, като че ли се повтарят.

Документът е в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество на Европейската комисия, който все още действа у нас. Целта му е да се проследи напредъка на страната в областите правосъдие и борба с престъпността. Подобен доклад излиза всяка година и за съседна Румъния.

Приетата от Народното събрание стратегия за съдебна реформа е оценена от експертите в Брюксел като добра, с “впечатляващо ниво на прецизност”. Сега обаче Европейската комисия очаква тя да започне да се прилага. В документа се отбелязва, че през последната година България е имала три правителства и два парламента и това не е допринесло за стабилността, но сегашният кабинет е предприел важна стъпка с приемането на тази стратегия.

Сериозни критики има към ВСС – както за спорни назначения, така и за работата със системата за случайно разпределение на дела.

Повтарят се критиките от доклади от предишни години – недостатъчна борба с корупцията по високите етажи, липса на добри резултати в борбата с организираната престъпност.

В доклада се разсъждава и за практическата полза от съществуването на БОРКОР.

По отношение на прокуратурата, според доклада има значителен напредък в прилагането на плана за действие за работа на главния прокурор.

Работата по промяна на Наказателния кодекс е напреднала, но все още няма консенсус за това как да изглежда той, пише в документа.

Засега не е ясно кога Европейската комисия ще издаде следващия доклад и кога ще отпадне Механизма за проверка и оценка, който беше наложен на България и Румъния като едно от условията за приемането им в Европейския съюз.