39 пациенти с усложнения от грип са приети в болницата в Добрич

До 30 януари е обявената грипна ваканция

През последната седмица рязко се увеличава броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Добрич, информират от Регионалната здравна инспецкия.

Най-засегнати са децата във възрастовите групи 0-4 години и 5-14 години. Увеличен е и броят на хоспитализираните пациенти с ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, както и броят на пациентите, потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич. С пневмония след усложнения от грип през миналата седмица в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич са приети 39 пациенти. През  за миналата седмица в ЦСМП са прегледани 106 деца, като 16 са приети в Детско отделение. Преминали са и 42 възрастни, от които петима са настанени за лечение в болницата.

За да се ограничи разпространението на заразата се спират профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета, както и плановите операции в лечебните заведения. Преустановяват се още посещенията в стационарите в лечебните заведения.

Детските градини и яслите ще работят, но след строг сутрешен филтър, а болните деца ще бъдат връщани по домовете си.

Припомняме, че от днес училищата в Добрич-град, Каварна, Балчик и Генерал Тошево излизат в грипна ваканция до 30 януари.