Съветът на президентите: Националните приоритети да останат извън политическото противопоставяне

Политика

28-01-2015, 13:23

Снимка:

президенство

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съветът на президентите се събира за трета поредна година

Има предпоставки за осъществяване на важни реформи, убедени са от Съвета

За трета поредна година, по покана на държавния глава, на „Дондуков“ 2 се събраха президентите на България Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Началото на инициативата Съвет на президентите беше поставена на 22 януари 2013 година. Президентите изразиха надежда 2015 г. да бъде годината, в която обществото да се убеди, че политиците залагат на национално отговорен подход. Според тях демократичната зрялост изисква да разбираме и уважаваме различията, да защитаваме позициите си с аргументи, а не с обиди и квалификации, да има чуваемост за разумните и работещи идеи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Безпринципното политическо противопоставяне и теснопартийните битки в последните години доведоха до намаляване на авторитета и доверието в институциите. Установяването на нов тон на общуване сред българските политици, какъвто наблюдаваме в последните месеци, е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическа стабилност, от която днес България се нуждае. Около тази позиция се обединиха президентите на България. През 2015 г. според Желев, Стоянов, Първанов и Плевнелиев има предпоставки за осъществяване на важни реформи, като например в здравеопазването, енергетиката, пенсионната система, съдебната система и образованието, сектор „Сигурност“ и др. Необходима е мобилизация и колективно усилие от българските политици, за да усетят гражданите конкретни резултати и позитивна промяна. Четиримата президенти са убедени, че националните приоритети трябва да останат извън ежедневното политическо противопоставяне, като се работи последователно по тях, независимо кой е на власт. Преминаваме през трудни времена на комбинация от външни и вътрешни кризи, в региона около нас има много конфликтни зони, затова е от изключителна важност да се работи за стабилност, сигурност и предвидимост.

Президентската институция, както винаги досега, работи за устойчивост на демократичния процес и на институциите. Тя отвори вратите си за дебат по дългосрочните приоритети и за начините те да бъдат постигнати, създаде възможности да бъде чуто мнението на всички. Президентите считат, че и занапред трябва да се търсят различни форми на сътрудничество между властите и за укрепване на държавността.