Денят на Разград

Богата е програмата по повод празника

Разград отбелязва днес своя празник. На този ден през 1878 г., градът е освободен от турско робство. Разградчани са посрещнали с цветя и песни своите освободители - руските воини от І дивизия на 13 армейски корпус, начело с княз Александър Дондуков- Корсаков. Признателното население с доброволни помощи изгражда Мавзолей на руските воини, открит официално на 14 октомври 1880 г., в памет на освобождението на Разград. За първи път Денят на Разград е честван на 28 януари 1994 година, съобщава topnovini.bg.

Празникът на града започна с водосвет и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци в храма "Св. Николай Чудотворец" в Разград, отслужен от Русенския митрополит Наум.

По-късно в къща-музей „Димитър Ненов” бе открита гостуваща изложба, посветена на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил. Експозицията, озаглавена "Ненадминат по сила, ненадминат по храброст", която е съвместно дело на екип от автори от Националния археологически институт с музей към БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев"- София. Изложбата е съпроводена от половинчасов филм, пренасящ посетителите в противоречивата епоха на българския владетел. Експозицията ще остане в къща- музей "Димитър Ненов" до 31 март.

По-късно празникът продължи с парти за децата, родени на 28 януари, чийто кръстник по традиция става кметът на общината Денчо Бояджиев. От 14.00 ч. на пл. "Възраждане" стартира 51-то издание на крос "Освобождение", най-старото лекоатлетическо състезание в България, което се е провеждало без нито едно прекъсване през годините.

От 17.30 часа започва факелното шествие на полковите икони и въвеждането им в Мавзолея - костница за поклонение. Шествието ще бъде водено от двете разградски светини - войскови икони от Руско-турската освободителна война и знамето на 19-ти пехотен полк. То ще тръгне от пл. „Независимост” и ще премине по ул. „Кирил и Методий” до пл. „Възраждане”, където ще бъде и общоградското тържество под надслов "Честит празник, Разград".

Разградчани и гостите на града ще се поклонят пред паметта на загиналите за свободата на  България. В знак на признателност ще бъдат поднесени цветя и венци пред Мавзолея - костница на загиналите руски воини и български опълченци. Тържествата ще завършат с празнични илюминации.

Традиционно и през тази година, Регионалният исторически музей - Разград  ще отбележи Деня на Разград с "Ден на отворените врати", като музеят и градските къщи-музеи ще бъдат отворени за посетители от 9 до 16 часа.