Кунева: Корупцията продължава да е сериозен проблем у нас

В доклада на ЕК се акцентира необходимостта да се приложи новата Съдебна стратегия

Корупцията продължава да е сериозен проблем в България. Tова каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на брифинг във връзка с последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, предаде "Фокус". 

"Отбелязано е необходимостта от преглед и актуализация на антикорупционната стратегия, като е акцентирано на външната оценка", посочи Кунева. "Ние имаме няколко институции, които не си кореспондират очевидно добре един с друг и които не са снабдени до такава степен с технически средства, че да може да се минимизира човешката намеса, която да даде повод за укриване на данни или подмяна на данни. В България това е проблем, нека да си го кажем", посочи вицепремиерът. 

Кунева заяви, че критично е била оценена работата на БОРКОР от гледна точка на съотношение резултати-разходи, както и липсата на превантивно действие. "Необходими са спешни законодателни мерки в НК по отношение на високата корупция, търговия с влияние, активна и пасивна корупция", посочи тя и допълни, че се очаква това да се случи паралелно с изготвянето на нов НК. 

Кунева заяви, че в доклада е отбелязан нуждата от нов избор на ръководство на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси, както и нуждата да се подобри системата за проверка и оценка на имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности. На въпрос дали е необходимо създаването на нов орган, който да следи за това Кунева отговори, че създаването на нов орган означава натиск върху бюджета, който не можем да си позволим. 

„Ние попълваме на пет различни места пет различни декларации и няма орган, който да ги събира. В Румъния има стандарт за такава декларация и всеки орган, който се интересува може да си вземе тази част, която му е нужна. Ето това искаме да направим и тук”, обясни вицепремиерът. По думите й има нужда от уплътняване и преструктуриране. Кунева посочи, че е важно съществуващите звена да си говорят. 

"Единствената валута в политиката е доверието, друга няма. Ако тази валута е с ниска стойност, ако я няма, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако ние не сме предприели много резки, много отчетливи действия", заяви вицепремиерът.

Кунева посочи, че в доклада се акцентира освен върху нуждата от съдебна реформа и борбата с корупцията и върху организираната престъпност, която продължава да е сериозен проблем за България. "Посочени са последните тежки публични убийства, в това число на свидетел. Посочено е, че броят на окончателното решение на случаите остава нисък. ЕК говори за натиск на местно ниво, възпрепятстващ ефективното разследване на престъпления, корупция", заяви Кунева.

"Не може темата за корупцията и това, че очевидно не се справяме с нея към момента да бъде печат за милиони българи. Докладът е обран и има положителна оценка за предприетите стъпки от правителството" , заяви Кунева и допълни, че ако искаме да имаме успех, трябва да продължим по този начин. 

Тя посочи, че парламентът трябва да подкрепи борбата с корупцията. „Най-критичен е докладът по отношение на работата на ВСС. Няма никакъв напредък и това е зле. Има положителна оценка за реформата на Прокуратурата, но това не би трябвало да ни успокоява”, посочи Кунева. „Сигналът към магистратите е много ясен- законът се прилага със скорост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати” ,каза още Кунева. 

„Ние знаем тези неща. Знаем ,че има празнота по отношение на институция, която да координира борбата с корупцията. Критично е оценена работата на БОРКОР по отношение съотношението резултати-разходи и по отношение превантивни мерки. Необходими са спешни законодателни мерки в НК, очаква се това да се осъществи паралелно с изработването на нов НК”, посочи вицепремиерът. 

"В доклада е акцентирано върху необходимостта да се приложи новата Съдебна стратегия в това число идеите на прокуратурата за децентрализация и допълнителни гаранции за ненамеса в нейната работа. Проблематичен е според доклада изборът на председател на ВКС, който е отлаган няколко пъти. Посочен е и проблемът със системата за гласуване и процедурата по номинации", каза Кунева. 

Тя добави, че отново е подчертано, че изборът на главен съдебен инспектор е тест за способността на българските институции да проведат прозрачни процедури. Вицепремиерът допълни, че е необходимо бързо подобряване на системата за разпределение на делата и извършване на безпристрастни разследвания защо се е стигнало до тук, кой е виновен и какви санкции ще понесе. 

"В техническата част на доклада специално се споменава проблемите на СГС и скандалът с "Белведере", каза още Кунева. Тя допълни, че в доклада е отбелязан проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и особено с осъдени, които са успели да избягат от правосъдието.

Попитана дали трябва да бъде разпуснат ВСС, Кунева отговори, че това не е разговор, който трябва да се води с изпълнителната власт. "Най-напред трябва да изградим инфраструктурата за независимост и да видим дали това ще даде добри плодове. Смяната на едни хора с други не е панацея" , каза тя и посочи, че разделянето на ВСС на две и събирането му по някои въпроси е добър вариант, но това не е догма.

На въпрос дали страната ни е оценена добре или зле според доклада вицепремиерът заяви, че зависи от това дали имаме добра имунна система, за да се справим с проблемите в доклада. "Когато ние можем да напишем същото за нас и покажем къде са ни грешките, тогава е добре да продължим със собствени усилия", каза Кунева и допълни, че България винаги ще бъде сравнявана.