Мъртвата птица, открита в старозагорско, не е лебед, а пеликан

Животът

28-01-2015, 18:57

Снимка:

greenbalkans.org

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъртва птица е открита в старозагорско

Референтната лаборатория на Държавната агениця по безопасност на храните прави вирусологично изследвание

Намерената мъртва птица в Старозагорско се оказа къдроглав пеликан. Сигналът е бил получен на „зеления" телефон в РИОСВ Стара Загора от дежурния в община Раднево около обяд в сряда. Веднага след това е била информирана Областната дирекция по безопасност на храните и санитарните инспектори са прибрали птицата, съобщиха от екоинспекцията. Първоначалното предположение беше, че животното е лебед.

Става дума за къдроглав пеликан, намерен в района на язовир „Овчарица" в комплекса „Марица-изток, съобши шефът на областната дирекция по безопасност на храните Дамян Миков. Мъртвият пеликан е бил открит край брега на язовира между радневските села Радецки и Полски градец от местни рибари. Тялото на мъртвата птица е било изпратено в референтната лаборатория на Държавната агенция по безопасност на храните в София за вирусологично изследвание още в сряда след обяд.

„Резултатите ще станат ясни най-рано в петък", посочи шефът на старозагорската дирекция Миков. Той добави, че по главата и тялото на пеликана има рани, които може да причинили смъртта на птицата. Докато не бъдат обявени обаче резултатите от вирусологичното изследване, съмненията за птичи грип остават.

Санитарните инспектори предпуреждават, че при намиране на птици в безпомощно състояние или мъртви, те не трябва да се пипат, вземат или преместват. Веднага трябва да се информират компетентните органи - областната дирекция по безопасност на храните или екоинспекцията.