Борисов заподозря умисъл в проблемите с фактурите за ток

Според премира се работи по същия сценарий като то февруари 2013 г.

Премиерът Бойко Борисов е твърдо убеден, че проблемът със сметките за ток във Варна е създаден с умисъл. Според него с него се повтаря сценарият от събитията през февруари 2013 г., които изкараха хората на улицата и свалиха предишното правителство на ГЕРБ. Тогава уличните бунтове отново тръгнаха от Варна, заради високи сметки за ток.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейс-групите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, заявява Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет, предаде bTV.

Публикуваната стенограма от срещата показва, че според кабинета проблемите на електроразпределителните дружества, свързани с организацията им на работа, като несъвършенства в софтуера или недостатъчен брой отчетници, по никакъв начин не трябва да се отразяват на потребителите.

„Далеч съм от мисълта да обиждам, да гоня или да влизам в реториката на други по отношение на инвеститорите, но аз мисля, че просто трябва да бъдат принудени да спазват правилата, договорите, законите, за което джентълменските ни отношения дори не са нужни. Просто си спазват закона”, казва Борисов.

Борисов изразява учудване, че проблемът отново е във Варна и не засяга всички потребители. „Предишният път беше на 20%. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?”, пита премиерът.

Той изразява съмнения в твърденията на „Енерго-Про”, че ощетените абонатите са избрани на случаен принцип, заради недостиг на отчетници. „Нали не си мислят, че това обяснение на някого може да свърши работа? Случаен принцип – на най-бедните, които веднага това им се отразява и излизат на улицата? Това ли е случайният принцип?”, реагира Борисов на думите на министъран а енергетика Теменужка Петкова, която предава аргументите на енергодружеството.

Петкова обяснява още, че в разговорите с ръководството на „Енерго-Про” е дала да се разбере, че дори дружеството да има организационни или кадрови проблеми, това „по никакъв повод не бива да се отразява на потребителите и по никакъв повод не бива да застрашава спокойствието и мира в страната”.

По думите ѝ до проблема се е стигнало заради недостатък на софтуера и недооценяване на ситуацията. „Какво не са оценили? Че януари е най-студеният месец и сметките са най-големи и като ти дойдат две сметки, а имаш една заплата и една пенсия, не можеш да ги платиш? Защо не го оцениха да е в август или в юли?”, отвръща обаче Борисов.

„Каквото трябва да се промени с парламента, драстично говорите: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения. И сега виждате, че хората непрекъснато пращат сигнали. Преобърнати електромери на нощна и дневна тарифа, отчитане. Просто тоя път, имайки и цялата парламентарна подкрепа, а дори и няма къде да се политизира – трябва да се възползваме, да си оправим правилата”, казва премиерът пред министрите.