Русия откровено нарушава ангажиментите си по мирното споразумение

Джо Байдън: Докато Русия подкрепя сепаратистите в Украйна, разходите й ще растат

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън заяви в телефонен разговор с украинския президент Петро  Порошенко, че Русия откровено нарушава ангажиментите си по мирното споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, предадоха информационните агенции.

„Докато Русия продължава явно да не спазва своите ангажименти... разходите за Русия ще продължават да растат" - коментира Байдън, цитиран от  „Асошиейтед прес".

Наред с това вицепрезидентът е осъдил действията на „подкрепяните от Русия сепаратисти" и „тежките загуби, които понесе гражданското население на Украйна при подкрепяното от Русия настъпление" в източните украински територии.

Петро Порошенко от своя страна е благодарил на САЩ за решението на американската страна да  отдели два милиарда долара като кредитни гаранции.

Междувременно финансовият министър на САЩ Джейкъб Лиу заяви, че в проекта за държавния бюджет, който ще бъде представен пред конгреса през идната седмица, ще присъства и точка за предоставяне на допълнителна финансова помощ на Украйна.