ВСС е правителството на съдебната система

"Висшия съдебен съвет (ВСС) не може да живее в кула от слонова кост, да твърди че няма проблеми, че доклада на ЕК е добър"

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.

"ВСС е правителството на съдебната система. Кое правителство не е отговорно? Има ли ВСС, от който България да е доволна? Отговорът е по-скоро не, очевидно имаме структурен проблем", каза още вицепремиерът. Кунева отново представи идеята за разделяне на ВСС на две камари - съдийска и прокурорска, като разказа подробно и за идеята за орган, който да се занимава с борбата с корупцията. Тя изтъкна, че идеята не е да се създава нов орган, а да се дадат всички правомощия на една от многото съществуващи подобни институции - комисия за конфликт на интереси, БОРКОР, комисия за отнемане на имущество и т.н.

Кунева допълни, че имуществените декларации, които подават политиците, трябва да съдържат всички данни, необходими за анализа. Тази декларация трябва да бъде само една, а не както е сега - една за Сметната палата, една за НАП и т.н. Според вицеприемиера органът ще прави планови проверки доколко декларираното отговаря на истината. "В Румъния първо са проучили 200 публикации в медиите", каза Кунева.

Най-трудната част ще бъде подбора на хората. "В Румънската агенция работят 35-40 инспектори. Те имат прекрасна база, технологична, могат да проверяват декларации. В България 30 души инспектори ще свършат работа. Няма как да измислим човек, ако той не е реален, не е смел", каза Кунева. Според нея при подбора може да има професионална оценка на партньорски служби от чужбина. Назначението на хората би могло да се прави от премиера, смята Кунева.

"Искам да заработи както трябва, дайте ми време, бързам, имам чувство на спешност", отговори Меглена Кунева на въпроса кога очаква този орган да стане факт.