6 месеца срок за плащане на здравни вноски

Болниците ще подават сигнал на НАП, ако попаднат на неосигурени пациенти

Държавата дава шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години назад, за да могат да се възползват от безплатни здравни услуги. Когато този срок изтече и задълженията не са погасени, те ще трябва да изплатят всички вноски от началото на задължителното здравно осигуряване (т.е. от 2000 г.) до настоя­щия момент.

Според сегашните законови норми, ако искаме да възстановим правата си, трябва да платим само за последните три години, съобщи здравният министър д-р Петър Москов в сряда и допълни, че с приетия от правителството пакет от промени в Закона за здравното осигуряване ще се направи опит за намаляване броя на хората, които не плащат вноски.

„Ако се ударите с „безкрайно скъпата си кола“ и това изисква месец лечение в болница за 50 - 200 хил. лева, няма как да възстановите правата си с 500 лв. за последните три години. Ще бъдете така добри да платите всичко, което дължите от началото на създаването на здравноосигурителния модел“, обясни нагледно той. Промените ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от парламента и се обнародват в „Държавен вестник“.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от „Преса“ заяви, че голяма част от хората са спрели да плащат, тъй като не са доволни от нивото на здравните грижи в България.

„Готвените промени противоречат на Закона за задълженията и договорите. В член 111 пише, че давностният срок за периодичните плащания е три години. Така че няма как да се изискват плащания преди 2012 г. Това, което не е платено преди три години, вече е погасено и не може да бъде изискано. Дори да се обърнеш към съда, той ще прекрати претенциите ти“, категоричен е д-р Кацаров.

Друга промяна предвижда лечебните заведения да подават сигнал в тридневен срок до НАП, ако попаднат на здравно неосигурен. „Те ще са задължени при среща с пациент, който не е плащал вноски, да доклад­ват на НАП“, посочи министърът и допълни, че болниците подават сигнал дори когато преглеждат пациент, който плаща на пазарни цени лечението си.

Ще има поетапно годишно увеличаване с 5% на вноските, които държавата плаща на осем групи граждани, до достигане на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица.

Одобрените поправки в закона въвеждат три пакета за здравна помощ - основен, допълнителен и спешен. „Спешният бюджет е ясният ангажимент на бюджета на държавата, базовият пакет е ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресрещат през задължителното осигуряване основните групи заболявания, които водят до тежките изводи за лошото състояние за здравето на България. Допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда за собственото си здраве“.