Цивилни полицаи тръгват по автобусите

Протестът за джебчийките се отлага

Полицията във Варна предприема драстични мерки срещу джебчиите! Това заяви днес директорът на ОД на МВР Варна комисар Николай Калчев, който се срещна с организаторите на гражданските патрули.

Още миналата седмица активистите поискаха да се срещнат с ръководството на полицията във Варна, а във фейсбук насрочиха за тази неделя протест с искания за оставки на директора и заместника му Димитър Димитров заради несправяне с набезите на джебчиите.

Днес обаче комисарите Калчев и Димитров и началникът на отдел "Криминална полиция" Свилен Аврамов се отзоваха и запознаха гражданите с мерките, които са предприети срещу джебчиите.

Сформирана е група от цивилни служители, които ще се борят с крадците и се засилва полицейското присъствие по местата, където най-често върлуват организираните банди крадци, обясни Николай Калчев. Той пое ангажимент да засили и проверките на съмнителни лица по спирки, автобуси и молове. Ще се извършват и проверки на автомобили, за които има информация, че се използват от джебчиите.

Директорът на ОД на МВР Калчев прие предложението на гражданите и за засилено присъствие на униформени служители в автобусите. Патрулите ще бъдат разположени така, че да могат да реагират на сигнал, подаден от гражданин в рамките на 4-5 минути.

На срещата са обсъдени и договорени различни форми за съвместна дейност между гражданските патрули и полицията.

Малко по-късно протестното шествие, обявено за неделя, беше отменено във Фейсбук.

"Целта на обявения протест бе да накараме полицията да предприеме действия за решаване на проблема. В случая те ни запознаха с вече предприетите мерки, и поеха ангажимент за нови и надяваме се ефективни мерки. Считаме, че целта ни е постигната и се надяваме мерките да дадат търсения ефект. След две седмици ще има нова среща, за да направим заедно анализ за полезността и ефекта на тези мерки", заяви пред Дарик един от участниците в срещата.

Един от организаторите на протеста - Ивайло Василев, съобщи, че неделното шествие вече се обезсмисля и има опасност да бъде използвано за други цели. "Протестът няма политически и етнически искания, а беше обявен срещу бездействието на полицията. След днешната среща нещата вече стоят по различен начин", коментира той. По думите му окончателното решение за провеждане на шествието ще вземат участниците в събитието във Фейсбук.

Час по-късно обаче Калоян Георгиев съобщи в групата "Внимание!!! Крадлите на Варна", че протестът само се отлага - за 15 февруари. Гражданските патрули дават две седмици "изпитателен срок" на полицията да се справи с джебчийките.