Нов модел за литературен туризъм ще развива литературните музеи

Животът

29-01-2015, 15:39

Снимка:

пресцентър на Областна администрация Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обезпечават финансово програмата "Личен асистент" в Казанлък

Два дни до края на мартенския конкурс

В проекта "Неутъпкани пътеки до отворени врати" са включени Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево

Той се финансира от Втория конкурс на Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Днес в Областна администрация Стара Загора се проведе среща за представяне на проекта.
Дейностите му изложи неговият ръководител - Лена Драголова. Акцентът на представянето бе върху интервенцията, променяща музейния мениджмънт чрез консолидация и мобилизиране на гражданска енергия. В основния фокус се откроиха
неутъпканите пътеки на активното гражданско участие във вземането на стратегически решения в културните политики на местно и областно равнище.
Целта на Проекта е изработването на нов модел за литературен туризъм, съсредоточен върху алтернативите и перспективите за развитие на литературните музеи като важен компонент от културата на 4-те големи общини на областта - Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.
Освен създаване на иновативния продукт за развитие на културен туризъм в областта, важен резултат от проектната реализация ще бъде изградената междусекторна мрежа от институционални и неформални общности, които ще отстояват статуса си на легитимeн коректив и партньор в управлението на културнaта стратегия на областта, за гражданско включване и продуктивен диалог с общинските и държавни власти.
Срещата бе председателствана от Мариана Кръстева, ресорен заместник областен управител, отговарящ за управлението и провеждането на държавната политика на регионално ниво за регионално развитие, култура и туризъм.
Утре, в 10.30 часа в конферентнта зала на ресторант «Бухчева къща», екипът на Проекта ще даде пресконференция за медиите.