Столична община ще подпомага двойките с репродуктивни проблеми

Като начало ще бъде осигурена помощ на около 20 семейства, поясни д-р Антоанета Пейчева

Столична община започва програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Антоанета Пейчева, заместник-кмет на Столична община по направление „Столично общинско здравеопазване”.

По думите й програмата ще осигури средства за извършване на ин-витро процедура с донорски репродуктивен материал от майки-донори. Тези процедури не се заплащат от държавния фонд ин-витро и семействата сами осигуряват финансирането. „Държавният фонд ин-витро подпомага само стандартна ин-витро процедура със собствен генетичен материал. В програмата, която ние предлагаме, ще се подпомагат както семействата, с репродуктивни проблеми, така и грижата за самите донори на репродуктивен материал (майки-донори). Ще се проведат обучителни семинари и разяснителна кампания с акцент върху етичното донорство – защото е важно жените, които даряват да получат обществено признание”, заяви Пейчева.

Столична община ще предложи и включване на двете общински акушеро-гинекологични болници в програмата и изготвяне на безплатни профилактични пакети за майките-донорки. Като начало ще бъдат подпомогнати до 20 семейни двойки, които се нуждаят от донорска ин-витро процедура.